S přípravou jsem spokojený, i když byla velmi náročná, říká trenér Joao Florencio

O prvním zářijovém víkendu odstartuje nový ročník MOL ligy, ve kterém hned v úvodním utkání Černí andělé na domácí palubovce přivítají tým Olomouce. Za sebou má tým, složený ze zkušených opor doplněný o mladé hráčky i nové zahraniční posily, náročnou přípravu, ve které měl možnost se utkat s nejlepšími celky evropské házené z Německa, Polska, Maďarska i Nizozemí. Jak je s průběhem přípravy spokojený, jsme se zeptali trenéra Černých andělů Joaa Florencia.

 

Máte s týmem za sebou poměrně náročný program, jak jste s jejím průběhem spokojený?

Musím říct, že s průběhem přípravy jsem spokojený. Myslím, že v Mostě máme skvělé hráčky a také týmového ducha, což je důležité. Na druhou stranu toho máme ještě hodně co zlepšovat a čeká nás spousta práce.

 

Můžete krátce zmínit některá přípravná utkání, která považujete za důležitá? Které například považujete za nejnáročnější, a které vám naopak přišlo nejvydařenější?

Všechny zápasy, které jsme absolvovali, byly velmi náročné, bez ohledu na to, s kým jsme zrovna hráli. Soupeři nás nutili k maximálnímu nasazení, koncentraci a soustředění na výsledek ve smyslu předvedené hry. To pro nás bylo jednoznačně přínosné, bez ohledu na to, zda jsme vyhráli, či nikoli. Ukázalo nám to cestu, kterou se chceme ubírat a na co se musíme soustředit.    

 

V srpnu byl na programu také tradiční mezinárodní turnaj O pohár města Mostu, jak moc je podobná akce pro tým důležitá?

Tento turnaj pro nás byl důležitý, protože jsme ve velmi krátkém čase po sobě absolvovali náročná utkání s týmy na velmi vysoké úrovni z evropské špičky. A taková konfrontace je pro tým vždycky prospěšná a přidanou hodnotou bylo, že jsme taková střetnutí mohli hrát na domácí palubovce před našimi fanoušky.  

 

Co jste se během přípravy dozvěděl nového o týmu případně jednotlivých hráčkách?

Udělal mi radost přístup hráček a jejich ochota učit se nové věci. Schopnosti a dovednosti mají na velmi vysoké úrovni a mým cílem je obě tyto věci dál rozvíjet na maximum.   

 

Máte už jasnou představu o tom, jak by měla vypadat struktura týmu pro nadcházející sezonu?

Myslím, že po těchto skvělých testech, které jsme absolvovali, mám mnohem jasněji. Snažil jsem se toho o týmu zjistit co nejvíc. Po měsíční přípravě, s takovým množstvím zápasů, navíc na takové úrovni náročnosti, mám nyní lepší představu o tom, čeho jsme schopní dosáhnout.

 

Překvapilo vás něco během přípravy, ať už v dobrém nebo špatném?  

Samozřejmě, vždycky se objeví nějaká překvapení, bez ohledu na to, jak intenzivně se připravujete. Nechtěl bych být ale konkrétní. Je řada různých věcí, které se navzájem doplňují a ovlivňují a já jsem přesvědčený, že když se nám je podaří dostat do správné rovnováhy, bude to klíč k našemu úspěchu v nadcházející sezoně. A jsem připravený, a věřím, že celý tým také, pro to udělat maximum.

 

Jan Pimper