Nepřijetí do Ligy mistrů je pro nás překvapení i zklamání, říká Radek Maděra

Už druhý rok po sobě jsou Černí andělé pouze v pozici náhradníka pro Ligu mistrů. Co to pro mostecký klub znamená a jakou soutěž si v nadcházející sezoně s největší pravděpodobností zahraje, jsme probrali s Radkem Maděrou, který má v DHK Baník Most přípravy na evropské soutěže na starosti. 

 

Překvapilo vás, které týmy byly nakonec do Ligy mistrů vybrány?

 

V rámci toho, kdo všechno se do soutěže hlásil, jsme věděli, že naše možnosti jsou omezené, přesto však ale reálnou šanci máme. Kalkulovali jsme, který z týmů bychom mohli přeskočit, nakonec výsledný výběr dopadl jinak, než jsem osobně předpokládal. Překvapilo mne, že neuspělo Baia Mare, které ačkoli letos hráli semifinále Evropské ligy, navíc Rumunsko bylo pořadatelem Final4 Evropské Ligy a má vysoký koeficient v rankingové tabulce národů. Obecně rumunský šampion v Lize mistrů vždy předvádí slušné výsledky. Naopak za tým, přes který bychom se do Ligy mistrů mohli dostat, jsme považovali Bietigheim, což byl bundesligový vicemistr a druhý přihlášený německý tým. Vycházeli jsme přitom z předpokladu, že Německo je v tabulce národů na devátém mítém místě, což mu automaticky zaručuje účast jeho mistrovskému celku. Bietigheim neměl v posledních dvou letech Ligy mistrů nijak zvlášť dobré výsledky, a přestože je to kvalitní tým, letos ve své skupině skončil poslední.

Nakonec ani Baia Mare, ani Bietigheim přijati nebyli, naopak místo v soutěži získalo turecké Kastamonu a švédský Sävehof. Švédský tým je tradiční účastník Ligy mistrů, za poslední roky v ní chyběl málokdy. Problém je v tom, že Sävehof v národní lize skončil v Play off až na třetím místě, v základní části soutěže skončil druhý, takže jde o tým, který není ani mistr ani vicemistr. V jejich prospěch hrály výsledky za poslední tři roky. Mimo jiné, že byli ve skupinové fázi Ligy mistrů společně s námi, ale jim se na rozdíl od nás podařilo postoupit. Výsledkově se tedy dostali před nás. Stejně tak v národním koeficientu je Švédsko desáté, kdežto Česko dvanácté. O to více je pro nás překvapivé, že jsou do soutěže nasazovány týmy, které ve své zemi nejsou ani mistry, ani vicemistry. Pro turecké Kastamonu dlouhodobě hovoří výsledky, v Evropské lize slavili postup do základní části, předloni dokonce do čtvrtfinále, před čtyřmi roky byli semifinalisty Evropské ligy. Mají rovněž dobré finanční zázemí a před letošní sezonou posilovali a nakoupili velmi kvalitní hráčky z celé Evropy.

 

Dostal klub ze strany EHF nějaké oficiální vyjádření neb zdůvodnění, proč nebyl přijat do Ligy mistrů?

 

To považuji ze strany EHF za faux pas, protože jsme žádnou informaci neobdrželi. Očekával bych, že od instituce jako je EHF přijde oficiální vyjádření, ve kterém nás informují, v čem byly naše nedostatky, kde jsme například zaostávali za ostatními, abychom na těchto věcech mohli zapracovat do budoucna. Bohužel nám nic nedorazilo, ani nás nikdo nekontaktoval a veškeré informace se dozvídáme z oficiálního sdělení na facebooku případně z webu EHF. Očekával jsem to i protože jsme už v předešlé sezoně byli zařazeni jako první náhradník (druhým náhradníkem byl norský Storhamar) a nyní nás na stejnou pozici EHF zařadila znovu. Před nás se dostal například tým Kastamonu, který vloni nebyl ani náhradníkem a letos se stal přímým účastníkem Ligy mistrů. Vnímám to jako ne úplně profesionální a předpokládám, že pokud nás EHF pokládá za partnera, měli bychom se oficiální cestou dozvědět, jak jsme si vedli a co můžeme udělat proto, abychom se mohli v dalších sezonách zlepšit.

Přitom v rámci jednání, ještě před odesláním přihlášek, jsme absolvovali videokonferenci se šéfem sportovních soutěží EHF a informovali ho o našem zájmu přihlásit se do Ligy mistrů z pozice vítěze MOL ligy i českého mistra. Vysvětlili jsme mu současnou situaci klubu, že jsme finančně stabilizováni, máme nový marketingový tým a nastínili mu své aktivity. Potvrdili jsme mu, že máme zajištěnou halu v Chomutově, včetně velmi kvalitního zázemí. Z jeho strany jsme slyšeli, že vnímá naši snahu a ví, že náš klub má své kvality. Jednalo se ale spíše o informativní setkání.

 

Jaký bude následující postup, existuje ještě možnost zahrát si Ligu mistrů?

 

Spíše už jen teoretická šance stále zůstává, protože jsme v pozici prvního náhradníka, takže bychom některý z klubů mohli nahradit. jedná se zejména o Dortmund, který v této sezoně kvůli covidu neodehrál zápasy play off Ligy mistrů. Byl za strany EHF sankcionován desetitisícovou pokutou, ovšem nejednalo se o jediné opatření. Tentokrát byl do soutěže přijat, ale jako garance, že se nebude opakovat totéž i v nadcházející sezoně, musí složit jistinu 140 tisíc eur. To by však pro velkoklub jako Dortmund, který má velmi dobré finanční zázemí, neměl být problém.

Počítáme tedy spíše s tím, že Liga mistrů je pro nás pro nadcházející sezonu uzavřená kapitola a budeme vzhlížet k Evropské lize. Přihlašování probíhá nyní, zveřejněno by vše mělo být zhruba v polovině července. Prozatím nevíme, kam budeme nasazeni, ale vycházejme z toho, že jsme mistři a máme nějaký národní koeficient, takže bychom mohli být nasazeni přímo do třetího kvalifikačního kola. Budeme doufat, že dostaneme takového soupeře, přes kterého se dostaneme do hlavní fáze soutěže a naším cílem by určitě neměl být jen postup, ale snaha dostat se co nejdále, minimálně do čtvrtfinále. Potřebujeme mít jednoznačné sportovní výsledky pro EHF i s ohledem na ranking, abychom si nepohoršili a měli i v následujících sezonách možnost přihlásit se do Ligy mistrů. V tuto chvíli už přihlášku do Evropské ligy posílat nemusíme, naše žádost je překonvertována do Evropské ligy automaticky.

 

Nemohli by být Černí andělé nasazeni rovnou do hlavní fáze soutěže? 

 

Je to nepravděpodobné, do hlavní fáze Evropské ligy jsou nasazeny pouze první čtyři týmy z žebříčku podle rankingu zemí, a to jsou Maďarsko, Rusko, Dánsko a Rumunsko. My jsme se o to pokoušeli už minulý rok, ale nedostali jsme ani žádnou odpověď.

Před dvěma lety se navíc výrazně změnil systém Evropských soutěží. My jsme byli pravděpodobně posledním týmem, který vyhrál kvalifikační turnaj Ligy mistrů. V této sezoně se už týmy nasazovaly přímo do dvou skupin po osmi účastnících, my jsme skupinovou fázi Ligy mistrů hráli ještě v sezoně, když byla rozdělena na čtyři skupiny po čtyřech týmech.

Další zásadní rozdíl je v tom, že nepostupující tým z každé skupiny byl rovnou zařazen do hlavní skupinové fáze Evropské ligy. Také proto jsme věděli, že po vypadnutí v Ligy mistrů budeme hrát dalších šest utkání Evropské ligy. Tento systém ale už padl a změnil se i systém přidělování bodů z Evropských soutěží.

Jan Pimper